okt 25

Elcyklar, elsparkcyklar, laddning och brandskydd i flerbostadshus

Mindre elfordon som elsparkcyklar ligger bakom ett ökat antal bränder enligt en rapport från MSB. Under de senaste fem åren har drygt 400 bostadsbränder skett som kan kopplas till laddningsbara produkter, av dessa är det 80 procent som uppstått under laddning enligt Elsäkerhetsverket. Vi reder ut hur man kan minska risken för brand vid laddning i lägenheter och särskilda anordnade utrymmen i flerbostadshus.

Tips för tryggare laddning för att minska brandrisken

Det är viktigt att veta vilken typ av batterier det är du har eftersom olika batterier har olika risker. Följ tillverkarens anvisningar för din elprodukt om hur, var och när man laddar. Vi har även sammanfattat tips från Brandskyddsföreningen och Elsäkerhetsverket för att minska risken för brand vid laddning. Bra att veta är att MSB bevakar fortsatt riskerna med litiumjonbatterier och anpassar råden utifrån det man vet i nuläget.

  • Använd alltid originalladdare och CE-märkta produkter. Dra ut kontakten när laddningen är klar.
  • Kontrollera laddare och sladdar regelbundet och byt ut trasiga produkter. Använd aldrig ett skadat batteri och utsätt inte produkten för temperaturer den inte tål.
  • Ladda på en hård yta, undvik sängen eller soffan, och håll brandfarliga föremål borta från laddningsområdet. Undvik att ladda i hallen som oftast är en utrymningsväg vid brand.
  • Ladda under uppsikt och se till att en fungerande brandvarnare är närvarande. Om möjligt, undvik att ladda enheter över natten.